Ново

Бягство сред природата на остров Лимнос

12.08.2021

Остров Лимнос е наричан “скритата перла на Егейско море”. Заобиколен от необятна морска шир и потопен в спокойствие, той предлага пълноценна почивка и безгрижна атмосфера. За разлика от масовите гръцки острови, Лимнос не е пренаселен през летните месеци и привлича туристи главно заради прекрасните условия за кайтсърфинг. В района спортът е развит от българи, като дейността им е съсредоточена около плажа Керос.1. Съкровищата на о. ЛимносНа остров Лимнос се намира единствената пустиня в Европа, наричана от местните “Сахара”. Простира се на площ от 70 дка, а формата на дюните ѝ се мени непрестанно заради вятъра. Столицата на острова Мирина, от своя страна, е приятна за разходка и има всички магазини за осигуряването на удобен съвременен живот.2. Готова за нов животВ градчето Неа Кутали, намиращо се на 18 км от столицата Мирина и на също толкова от летището в Лимнос, е разположена голяма самостоятелна къща. Подходяща за ваканционен имот или за инвестиция, тя е в жилищната част на градчето и в непосредствена близост до плажа. От верандата ѝ се разкрива красива морска гледка, която е очарователна компания за всяка топла лятна вечер. Дворът от 500 кв.м. е мечтано място за всяка щура детска игра или за поддържането на спретната градина. Основните култури, които местните отглеждат на острова, са бадеми, смокини, дини, пъпеши и маслини. Друг вариант е да обособите кът с басейн или джакузи.Дизайн на HHH Architects, публикуван от Home Adore.


- Ремонт

За ремонта на къщата може да откриете местни или български специалисти. На този линк има списък със строителни и архитектурни компании на остров Лимнос. Строителни бригади от България често пътуват до Гърция или други части на Европа за извършването на ремонтни дейности.


- Обзавеждане

Липсата на обзавеждане превръща къщата в бял лист, готов да бъде изрисуван спрямо собствените ви предпочитания. Достъпните, но качествени мебели и аксесоари на марки като IKEA, JYSK, English Home правят обновяването на интериора изгодно и приятно. Предлагаме ви няколко дизайна за вдъхновение:


Гръцки


Villa Caprice, Mykonos Town, публикувана на Greek Villas Boutique.


Винтидж


Публикуван на Impressive Interior Design.


Семпъл бохо шик


Дизайн на Butterfly Studio, публикуван на Home Designing.


Минималистичен


Дизайн на Bozhinovski Design, публикуван в HomeDSGN.


Ако искате професионално издържан интериор, заложете на интериорен дизайнер или студио за цялостно обзавеждане. Цените и в двата случая са на кв.м., като започват от 20 евро.3. Инвестиционен имот, който си заслужава


Макар и не пренаселен като останалите гръцки острови, Лимнос е посещавана дестинация от кайтсърфисти и туристи. Това го прави място с потенциал за инвестиция в недвижим имот. Той може да бъде отдаван под наем чрез популярните платформи Booking и Airbnb. Най-ниската цена за 5 нощувки за 2 възрастни в Booking.com е 446 лв. (апартамент с 1 спалня, 35 кв.м.), а най-високата стига до 4600 лв. (вила делукс с 2 спални, 66 кв.м. и възможност за настаняване до 5 души).


В търсачката на Airbnb за същия период и брой гости средната цена на вечер е 217 лв.4. Мечтаната ваканционна вила


Къщата в Неа Кутали е подходяща не само за инвестиция, тя е също така чудесен ваканционен имот. Ако работата ви позволява, може да работите дистанционно от тук. Спокойствието на острова със сигурност ще се отрази положително на дейността ви. В свободното време ще имате възможност да се изгубите сред многообразието на природата, особено голямо на Лимнос - в пустинята, на някой морски бряг, с кайтсърф в морето или сред черните пътища.5. Бюджет

Цената на имота е 115 000 евро или 1150 евро на кв.м. Това прави къщата от 100 кв.м. и 500 кв.м. двор сравнително по-евтина от средната цена на двустаен софийски апартамент, възлизаща на 1341,65 евро на кв.м. (калкулирана спрямо статистиката за средни цени на продажби от сайта imoti.net).

Има разрешително за застрояване на 120 кв. от двора - предостатъчно място за удобен гараж. За сравение, повечето инвестиционни имоти в София се продават без включено в цената паркомясто. Последните се доплащат отделно, като варират от 10 до 18 000 евро (или дори повече), в зависимост от местоположението.


- Данъци и такси

Преди имотът да бъде нотариално изповядан, трябва да се сдобиете с гръцки данъчен номер АМФ. Той се изважда за не повече от 2 часа, като времето зависи изцяло от моментната заетост на данъчните служби. След това трябва да си откриете банкова сметка в местна банка, а за целта ще са ви необходими паспорт, гръцки данъчен номер АМФ и документи, за които ние ще ви дадем подробна информация.


При закупуването на недвижим имот в Гърция се заплаща данък върху прехвърлянето на правото на собственост. Данъчните ставки са две, като за къщата на о. Лимнос важи първата, тъй като разрешителното за строеж е издадено преди 01.01.2006 г. Тя възлиза на 3,09%. Изключително нисък процент, в сравнение със ставката за имоти, построени след 01.01.2006 г., която се равнява на 24%!


Допълнителните разходи, които купувачът трябва да заплати при сделка с гръцки имот, са ок. 10% от продажната цена. За разлика от България, в Гърция не е прието разходите да се делят. Това е списък на всички данъци и такси:


1. Данък за прехвърляне на правото на собственост: 3,09%

2. Нотариални такси: 1,2% + ДДС

3. Хонорар за адвоката по сделката: ок. 1,2% + ДДС

4. Комисионна за агенцията: ок. 3% (на гръцките агенции се доплащат още 24% ДДС)

5. Такса за вписване на имота в Службата по вписвания: 0,5%

6. Анекс към догова за покупко-продажба (цената зависи от договора)

7. Превод при нотариалното изповядване: ок. 250 - 400 евро (задължително е да имате преводач, ако не владеете гръцки език)

8. Юридическа проверка на имота: ок. 300 - 400 евро


При получаване на доход от недвижим имот в Гърция, се налага заплащане на данък:

- при сума до 12 000 евро на година данъчната ставка е 15%;

- при сума от 12 001 - 35 000 евро на година данъчната ставка е 35%;

- при сума над 35 001 на година евро данъчната ставка е 45%.Спокойствието, което всички търсим след почти двугодишната пандемия от коронавирус, е безценно. Какво по-хубаво място да го намерим от морето и гръцкия лежерен начин на живот? Остров Лимнос е чудесно място за бягство сред природата, което ще ви заземи и ще възвърне усещането за мир в ежедневието ви. Както Христо Фотев е написал: “... Не е измислица морето и щастието съществува!”.Повече информация за имота в Неа Кутали намерете тук или се свържете с нас на тел. +359 877 214 549.

Подобни статии: