Ново

Изкуството да живееш бавно: История и философия

11.02.2021

Slow living или „бавно живеене“ е концепция, придържаща се към умерения и осъзнат начин на живот. Основният принцип се състои в това, всяко едно действие да ти доставя удоволствие – от работа, през хранене, до взаимоотношения.1. Как започва всичко?

Идеята за slow living се заражда още през 1986 г. Случва се, когато става ясно намерението на McDonald’s да отвори ресторант на Испанските стълби в Рим. Няколко италиански активисти излизат на протестна демонстрация срещу комерсиализацията на историческата забележителност. Няколко години по-късно провеждат манифест и вдъхновяват възникването на “slow living”. То се появява като естествен антидот на бързото живеене, на бързата храна и липсата на осъзнатост за случващото се около нас.2. Философия на бавното живеене

Философията на slow living може да бъде приложена във всички аспекти на живота. В култура, възвеличаваща заетостта и бързите обороти, да живееш бавно е несравнимо богатство. Времето сякаш препуска, без да имаме възможност да изживеем пълноценно моментите. Минава покрай нас, а в края на деня не си спомняме половината от него. Били сме затрупани от работа и задачи. В противовес, бавното живеене ни прави по-осъзнати и способни да усетим тръпката от всяко изживяване. То внася хармония и намалява стреса в ежедневието.Да следваме принципите на slow living на работа, означава да се научим да приоритизираме задачите си. Трябва да се концентрираме върху наистина важните неща, които допринасят за дългосрочни и ценни резултати. Те не винаги включват невъзможен за изпълнение календар, постоянни срещи и неспиращи телефонни известия.Бавното живеене има място и в свободното ни време. То трябва да бъде изпълнено с активности, които ни носят истинска радост и ни обогатяват личностно. Затова е важно да намалим времето, което прекарваме пред телевизора и в социалните мрежи. Като го заменим с по-смислени хобита, самите ние ще се чувстваме по-удовлетворени и енергични.Осъзнатостта, възвеличена от slow living, ни позволява да се наслаждаваме на малките неща и да изживеем пълноценно всеки момент. Ще бъдем способни да открояваме реалните си проблеми и да намерим адекватни решения за тях. Доказано е, че по-голямата осъзнатост води до по-ниски стрес, кръвно налягане и хронична болка, както и до подобрен сън.Бавното живеене се отнася също така до активното ни участието в обществото, до целеустремените действия и до добре обмислената консумация. Когато се ангажираме със социални дейности, помагаме и общуваме с близки, съседи, непознати, създаваме стойностни взаимоотношения и допринасяме за общото благо. С каквото и да се захванем, трябва да се водим от принципи и умисъл за постигане на нещо значимо. И да не забравяме да се наслаждаваме на процеса. Осъзнатата консумация, от своя страна, не означава да се превърнем в монаси отшелници. Тя се отнася до това, да не възприемаме материалното като символ за щастие и значимост. По този начин ще се стремим да купуваме по-трайни продукти и дрехи, които винаги ще бъдат на мода. Следователно, ще намалим възможността да затънем в дългове и ще успяваме да спестяваме по-ефективно.В следващата статия ще продължим темата за slow living, като ще „разбием“ някои митове относно концепцията и ще приведем още доказателства за ползите ѝ. Вие бяхте ли чували за бавното живеене и стараете ли се да го практикувате?

Подобни статии: