Ново

Изкуството да живееш по гръцки

22.07.2021

“Не животът, а добрият живот трябва да се цени най-много” – СократГръцката култура е богата и изпълнена с живот. Тя е вярна на традициите, но и отворена към модерното. В настоящата статия сме събрали всички характеристики, които правят Гърция толкова привлекателна за милиони туристи по света.
Гръцката храна


Гърците са ценители на добрата храна и често прекарват дълго време на масата. За обяд или вечеря обикновено се събират със семейство или приятели, наслаждават се на вкусните ястия и качествените напитки. Това е най-обичаният начин за социализация и поддържане на отношенията с най-близките.Гърция е популярна с пресните си продукти и тяхното богато разнообразие. В страната се отглеждат милиони маслинови дръвчета, от които се произвежда първокласен зехтин. Южната ни съседка е известна също с различните си видове сирена, свежите морски дарове, меда, виното, подправките. Всички тези продукти са част не само от гръцката кулинария, но и от местната култура.
Гърците държат на традициите


Независимо дали става въпрос за религиозни или културни традиции, гърците винаги ги спазват. Техните празненства по всякакви поводи са пищни и подчинени на обичаите. Една добре позната гръцка традиция е чупенето на чинии. Тя възниква още в Древна Гърция. Тогава елините чупели делви по време на погребенията, защото вярвали, че така ще облекчат мъката на скърбящите. Тъй като по същество обичаят символизира края на нещо и началото на друго, днес е символ на “златната среда”. Сега чинии се чупят на весели празници, защото “много хубаво не е на хубаво”. По този начин се постига хармония между доброто и злото.
Гърците държат на семейните ценности


Дори в днешно време много гърци живеят в големи семейства като едно време. Обикновено най-възрастните живеят на първия етаж, а другите членове на фамилията се разполагат на горните етажи. Ако не живеят всички заедно, то жилищата им са в непосредствена близост едно до друго или се виждат колкото се може по-често. Домовете за стари хора са по-скоро рядкост в Гърция.
Гръцкият социален живот


През цялата година (главно през лятото) в Гърция се провеждат различни фестивали - както религиозни, така и културни. Последните включват музикални концерти, театрални представления, лекции или пърформанси, представящи местната култура.


За гръцкия нощен живот се казва, че е един от националните спортове, наред с футбола и баскетбола. Той е силно развит и обичан от множество чужденци. Купоните започват към 00:30 – 01:00 ч. и продължават чак до сутринта.
Гърция е страна на разнообразието. Наред с големите градове, в страната се крият китни и спокойни места за пълноценна почивка. В предишната ни блог статия “Защо да изберем Гърция за лятната ни почивка?” ще откриете още ползи на ваканцията в южната ни съседка. Прочетете я и планирайте следващото пътуване!
Подобни статии: