Ново

КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПРОДАЖНИТЕ ЦЕНИ НА ИМОТИТЕ?

31.08.2022

И големият въпрос:

КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПРОДАЖНИТЕ ЦЕНИ НА ИМОТИТЕ?

Няма начин да не сте попадали на заглавие, анализ, дискусия или най- малкото коментар, в който се обсъждат цените на недвижимите имот. Темата е все така гореща вече десетилетие и постоянно лавира от чисти спекулации до задълбочени анализи на сериозни проучвания. Но това, като че ли не внася яснота по въпроса.

Пазарният принцип на търсене и предлагане, лихвените проценти и условията на банковото кредитиране са основните спрягани „виновници“ за постоянно възходящия тренд. Ясно е, че винаги когато търсенето изпреварва предлагането цените се покачват. А ролята на банковите политики е фактически доказана както по време на кризата през 2008, така и в последните години, когато намалените лихвени проценти произведоха поредното завихряне на имотния пазар.

И все пак, консолидираното мнение на Доверените агенти на Brain Trust е, че освен изброените сложни и в повечето случаи непредвидими обстоятелства, има няколко много важни фактора, които ще ми помогнат да се ориентираме в продажната цена на един имот.

1. ЛОКАЦИЯ

Освен чувствителната разлика между цените на имотите в провинцията и столицата, вицът за „тихо, но комуникативно място“ се оказва никак не случаен. Локацията на имота, определена от транспортна достъпност, населеността на квартала, разстояние до най- близки паркове, детски градини, бизнес сгради, големи магазини дори, е от особено значение за котирането на имота.

2. ТИП СТРОИТЕЛСТВО

Имотите ново строителство държат висока цена заради доброто си общо състояние, експлоатационния срок, а и възможността за заявяване на паркомясто. В зависимост на степента на завършеност, цените също варират. Очаквано, жилищата предадени „ до ключ“ държат по- висока цена. Независимо дали говорим за старо или ново строителство, материалите и качеството на изпълнение са константата, която взимаме предвид в ценообразуването.

3. СЪСТОЯНИЕ НА ИМОТА

Като започнем от фасадата на сградата, минем през общите части и стигнем до същинското жилище, за което се касае сделката, всичко е от значение. Лошата фасада и занемарените общи части не само са неприятни, понякога опасни, но също така могат да бъдат и сигнал за сложни отношения със съседите. Състоянието вътре на жилището предполага и последващата инвестиция, която купувачът трябва да направи. Апартаменти след ремонт логично, държат по- висока цена, за разлика от много старите и неподдържани имоти, на които всеки от нас е ставал свидетел.

4. РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Просторни и светли стаи, оптимизирани пространства с независими входове, килери и санитарни помещения – сами се досещате, че това са фактори, които нареждат жилището в по-високия ценови клас. Не от по- малко значение е и изложението - всекидневна или детска стая със северно изложение не са сред предпочитаните от купувачите.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Ако ви предстои покупка или продажба на имот, най- доброто решение е да се доверите на опитен професионалист, който да изготви пазарен анализ, да ви запознае с различните възможности, които стоят пред вас. В експертизата на доверените агенти на Brain Trust е да ви помогнат да установите оптималните ценови граници, да консолидирате приоритетите си и да сключите възможно най- добрата за вас имотна сделка.

За всякаква информация и въпроси, свързани с покупко- продажбата на вашия имот, можете да се свържете с Доверените агенти на Brain Trust на телефон 088 999 0853 или на мейл office@braintrust.bg

Подобни статии: