Ново

Къщите на 5 бележити български личности

Да се върнем назад във времето!

Разхождали ли сте се из софийските улици, заглеждайки се в красивите къщи с прекрасни дворове? А замисляли ли сте се, че тук са живяли едни от най-известните български личности? Ето и някои от къщите, в които са творили едни от най-емблематичните хора на българската история. 

Къщата на Елин Пелин  

Лозенец е кварталът, в който са живяли много хора на изкуството. И до ден днешен кварталът носи характера на нещо загадъчно и творческо. Едни от първите обитатели на творческия квартал са писателят Елин Пелин и актьорът Кръстьо Сарафов.

Димитър Иванов Стоянов е български писател, известен с псевдонима Елин Пелин, роден в с. Байлово. След като завършва началното си образование в с. Байлово, той заминава за София където се и установява в къща в кв. Лозенец. В къщата, в близост до Семинарията, са се събирали видни интелектуалци - от писатели до професори.

Къщата на Ран Босилек 

Минавали ли сте през красивия квартал Яворов? А забелязвали ли сте една красива оранжева къщичка с пъстри цветенца и малък сладък дакел? Следващият път като минете от там, вече ще знаете, че това е къщата на известния писател на “Патиланско царство” - Ран Босилек. Генчо Негенцов, истинското име на Ран Босилек, е роден и израснал в Габрово, където завършва Априловската гимназия. След това идва да учи Славянска филология и Право в Софийския университет. По време на следването си в София той живее под наем. По-късно купува парцела на ул. „Цар Иван Асен II “10, където построява къщата, в която живее със семейството си.

Къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“

Без съмнение всеки един от нас е минавал безброй пъти през къщата музей на Петко и Пенчо Славейкови. При установяването си в София със семейството си, Петко Славейков купува красивата къща на площад "Кафене баши" (сега пл. “Славейков”). Тя е характерна със своята атмосфера и обстановка на стара турска къща, стъклена тераса и голям двор. В нея можете да откриете част от литературния архив на народния будител Петко Рачов Славейков и духът на кабинета на големия поет Пенчо Славейков. Един от най-ценните експонати в къщата са таблото с ликовете на всички народни представители, участвали във Великото народно събрание през 1879 г. и скромната дървена маса, на която е подписана Търновската конституция.

Къщата музей „П. К. Яворов“

И в близост до къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“ се намира домът на още една талантлива българска личност - известният български поет Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова. В автентичната атмосфера от началото на ХХ на къщата можете да откриете личната му библиотека и част от произведенията му. Магическата къща се намира в центъра на София на ул. „ Г. С. Раковски “136. В къщата музей е пресъздадена и последната стая на поета от квартирата му на ул. “Солунска”, където слага край на живота си през октомври 1914 г.

Къщата музей „Никола Вапцаров “ 

Последната къща в нашия списък е къщата музей на Никола Вапцаров. Музеят е създаден през 1952 г. Намираща се на ул. „Ангел Кънчев “37, къщата е последното обитавано място от поетa, съпругата му и семейството на брат му. Там той прекарва 2 години от живота си, преди да бъде арестуван и осъден за конспиративната му антифашистка дейност. В къщата поета създава едни от най-емблематичните си поезии, както и редакции на в. „Литературен критик”. Днес там можете да откриете голяма част от архива на Вапцаров - от негови ръкописи до личната му библиотека.

Тези емблематични сгради са важни за нашата родна история. Техните стени и до ден днешен съхраняват тайни, които и до днес няма да излязат на бял свят. Около тях се носи една специална енергия, история и тайнственост. Разходете се до тях и попийте част от българската история. 

Подобни статии: