Ново

Най-зелените квартали в София

Темата за все по-бързото замърсяване на въздуха в столицата винаги е била и ще бъде въпрос, предизвикващ множество дискусии. Това се отчита и като основната причина, поради която хората, желаещи да закупят апартаменти, все повече се ориентират към квартали с паркове, градинки и зелени пространства. Някои столични квартали се славят със своите зелени оазиси, прекрасна алтернатива за бягство от мръсния въздух. Има и желаещи да живеят и извън града. Вие от кои сте?

1. Ж.к. “Яворов” - Точно в сърцето на столичния център ж.к. “Яворов” е един от най-недокоснатите и зелени квартали. Той е ретро бижу, примесено с модерни ниски сгради и примамлива локация в непосредствена близост до Борисовата градина. Районът е спокоен, има изобилие от детски площадки и зеленина. Многогодишните дървета допринасят за прекрасната атмосфера, а с идването на пролетта кварталът се превръща в истинска приказка.

2. Ж.к. “Павлово” - Макар и по-отдалечен от центъра, този квартал е за предпочитане, защото осигурява необходимото спокойствие, тишина и хубавото усещане, че сте извън града дори и да сте в него. В близост до Витоша той е особено подходящ за хора, които обичат разходките в планината или просто усещането за неподправено спокойствие.

3. Ж.к. “Надежда” - Кварталът не е близо до центъра, но има своите предимства. Той е комуникативен, предпочитан, но в същото време не е загубил чара си, свързан с множеството зелени площи и спокойните улици. В квартала се намира добре устроеният Северен парк както и стадион “Локомотив”.

4. Ж.к. “Изток” - Кварталът перфектно балансира близостта до центъра и спокойствието. Пълен с растителност, тихи улички, детски площадки и места за отдих. Сградите в него са както ново, така и старо строителство, което е и част от чара. Проблем се среща с паркирането, ако не разполагате с паркомясто или гараж.

5. Старият Лозенец - Един от най-китните и буржоазни софийски квартали -
красиви дворчета и спокойни малки улички. Пример за градска зеленина. Въпреки че кварталът се намира точно в сърцето на София, тишината и спокойствието на живеещите в него са гарантирани във вътрешните части. Чудесната локация е само допълнение към удоволствието от това да се насладиш на симбиозата между зеленина и красивите стари сгради.

6. Ж.к. “Овча купел” - старата част - В сърцето на старата част на квартала се крие парк, който е обновен и изключително подходящ за разходки и отдих. В близост се намира и стадион “Славия”. Кварталът изобилства от зеленина, а тишината и спокойствието, което се осигуряват, са незаменими. Открива се прекрасна гледка към планина Витоша.

7. Ж.к. “Стрелбище” - Този жилищен комплекс не е за изпускане! Разположен в южната част на столицата, той комбинира както автентичното за София старо строителство, така и нови модерни сгради. Намира се в непосредствена близост до един от най-предпочитаните пазари - “Иван Вазов” и булевардите “Гоце Делчев” и “България”.

Малко хора могат да се похвалят с възможността да живеят в близост по паркове, градини или други зелени пространства - ценен ресурс особено в днешни дни. Ако вече сте набелязали квартал, който ви харесва и смятате за подходящ - не чакайте повече!
Подобни статии: