Ново

Преместваеми къщи и контейнери: какво трябва да знаете?

16.11.2020

Живеем във време, в което обществото се нуждае от постоянна мобилност. Все повече хора се обръщат към „живота на колела“, осъвременен чрез преместваемите къщи и контейнери. Този тип жилище осигурява практичност и щади природата. Как всъщност възниква идеята за „подвижните домове“ и какви са техните плюсове и минуси, разказваме в настоящата блог статия!


Пет века история


Преместваемите къщи съществуват под една или друга форма още от 16-ти век. „Циганските фургони“ са най-ранният вид. В тях, теглени от коне, пътуващите групи цигани се придвижвали от място на място. Към края на 19-ти век в Америка били построени първите подвижни плажни домове, които също се местели от коне. Съвременните преместваеми къщи се появяват през 1926 г. След като Втората световна война свършва, търсенето рязко се увеличава. Ветераните се прибират вкъщи, нуждаейки се от подслон, а предлаганите жилища били в недостиг. Така се обръщат към подвижните домове, които били евтини, бързи за построяване и им позволявали да пътуват, накъдето имало работа.

От тогава насетне преместваемите къщи се използват по-често както като малки почивни резиденции, така и за постоянно настаняване.


Плюсове и минуси


Подвижните домове са построени върху шасита, представляващи несменяеми железни рамки. Те се използват за транспортирането на къщите. За разлика от сглобяемите къщи, преместваемите се доставят напълно завършени и нямат нужда от допълнителна работа. Най-често се поставят в специално обособени за подвижни домове паркове или върху наета земя. 


Докато кемперите са предназначени за пътуване, преместваемите къщи и контейнери рядко се местят. Обикновено се избира място, на което да бъдат поставени, и остават там за дълъг период от време. 


Несъмнено един от най-големите плюсове на подвижните домове е по-ниската цена, в сравнение със стандартните къщи. Квадратният метър е по-евтин и бихте могли да спестите не малка сума, ако решите да купите преместваема къща или контейнер. Те са минималистични като дизайн и устройство, но са оборудвани с всичко необходимо! Понякога да имаш по-малко се оказва напълно достатъчно!


Къщите, направени от контейнери, са изключително здрави. Един стандартен контейнер с размери 2.192м дължина, 2.438м ширина и 2.896 м височина тежи близо 4 тона, а може да издържи до 26.5 тона! Освен това са устойчиви на променливите природни условия, защото са изработени от стомана.


Подвижните домове са добър избор за хората, държащи домът им да бъде изграден възможно най-природосъобразно. Те спестяват голямо количество въглеродни емисии, тъй като се доставят на собствениците веднъж, а не на части като традиционните къщи. Освен това е ясно колко количество материал е необходимо и не се налага той да бъде изхвърлян на сметища. Също така повечето производители създават преместваемите къщи и контейнери, така че да са енергийно устойчиви. Използват соларни панели и по-ефективни прозорци, което в дългосрочен план спестява разходи.


Въпреки позитивите, е добре да имате предвид и негативите на подвижните домове. Преди да решите да закупите такъв, трябва да сте наясно с изискванията на града, в който искате да го разположите. Различните държави и области имат различни условия за размерите, материалите и площите, където преместваемите къщи и контейнери могат да се поставят. Предварително проучете местните регулации в детайл!


Контейнерите поглъщат топлината и студа, което означава, че контролът върху температурата е затруднен. Трябва задължително да сложите топлоизолация, както и допълнителни ОВК-инсталации, за да предотвратите натрупването на влага.


Вероятно е популярността на подвижните къщи да нараства все повече заради вдигащите се цени на стандартните домове. Въпреки това е необходимо да се информирате детайлно за всички спецификации около едно преместваемо жилище. Обмислете добре дали предимствата му са достатъчно големи за вас и дали този тип къща е подходяща за бъдещите Ви планове. 

Подобни статии: