Ново

През погледа на брокера - Брой 9

07.07.2021

Този месец в “През погледа на брокера” разглеждаме инфлацията, износа на стоки в чужбина и приемането на еврото в България. Разберете и какви са настоящите тенденции при обявите за работа, както и прогнозите за бъдещето на работната среда:
Националният статистически институт (НСИ) отчете ускоряваща се годишна инфлация у нас. Тя достигна темп от 2,5%. През май месец 2021 г. се е наблюдавало най-голямо увеличение в цените на следните стоки и услуги: облекло и обувки с 1.0%, хранителни продукти и безалкохолни напитки с 0.6%, ресторанти и хотели с 0.4%. За сметка на това, цените на развлеченията и културата са намалели с 1.4%. Цялата информация четете тук.
През април 2021 г. България отчита най-висока месечна стойност от износа на стоки в чужбина. Сумата надхвърля 5.75 млрд. лв., като най-голям принос носят продажбите на мед и медни стоки. Други стоки с увеличена продажба са машини и апарати, електроника и електротехника. Подробна информация четете тук.
Предстои да приемем еврото като официална валута през 2024 г. Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната прие проекта за въвеждането ѝ в страната. В изявление на Министерството на финансите и БНБ се казва, че “Πpeвaлyтиpaнeтo щe ce извъpшвa чpeз пpилaгaнeтo нa нeoтмeнимo фиĸcиpaния вaлyтeн ĸypc мeждy eвpoтo и лeвa. A cлeд въвeждaнe нa eвpoтo в paмĸитe нa мeceц лeвът и eвpoтo щe бъдaт eднoвpeмeннo зaĸoннo плaтeжнo cpeдcтвo”. Цялата статия четете тук.
Проучване на компанията за човешки ресурси Adecco Group установява, че кандидати отказват предложения, които не предлагат възможност за работа от вкъщи. В Западна Европа обявите, позволяващи дистанционна работа, са се увеличили със 126% през изминалата 1 година. В България тенденцията не е по-различна - вече 60% от обявите предлагат отдалечена работа, докато преди пандемията този процент е варирал едва между 10 и 15. Четете цялата информация тук.
Въпреки установяващия се тренд за дистанционна работа, британската организация за урбанизъм и анализи “Център за градове” прогнозира, че работата в офис ще се завърне след 2 години. През този период страните ще се възстановяват от нанесените щети, а работодателите ще залагат на хибридния работен модел. Какво още се очаква, четете тук.
Продължаваме да следим новините в България и чужбина, за да ви представим най-интересните от тях в следващия брой на “През погледа на брокера”.

Подобни статии: