Ново

За къщите, градините и вкусната храна

25.08.2020

Замисляли ли сте се кога всъщност започва да ни се живее в къща? Аз, лично, съм променяла много пъти мнението си в годините. 


Винаги са ми били интересни мотивите на хората и съм питала всички, които искат да си купят къща или парцел за къща. Какво стои зад това желание? При всеки е различно, но едно е ясно - живял ли си веднъж в такъв имот, трудно след това се затваряш отново в апартамент. Усещането за свобода, което дава дворното пространство, не може да се замени с нищо друго и усетих осезателно това преди няколко месеца по време на затварянето на градовете, парковете и планините.


Цялата тази романтика, обаче, от живеенето в близост до природата, често се помрачава от страховете ни - за безопасност е страх номер 1. Другите са свързани с поддръжката на градина, разходи за отопление и всъщност точно близостта с природата в лицето на някоя друга змия или буболечка. Когато си готов, обаче, да ги преодолееш, много си заслужава.


Причините, поради които искаме къща, са разнообразни - например:

- живял си в такъв дом като малък и те тегли към това

- нуждата от тишина и спокойствие

- чист въздух, здраве, необходимост от връзка с природата

- в къща по-често ни спохожда музата ни, за да развиваме талантите си

- зрялост, появата на деца или желанието ни за това

- домашен любимец


При мен има от всички тези по малко - живеехме в апартамент като деца, типично за 80те и 90те в панелен блок - кухня, хол, спалня и баня. Не ни е било никога тясно - аз, брат ми, родителите, 50-килограмовото ни прекрасно куче порода "коли", но предполагам, че от липсата на възможността да сравним с друго. Мислехме, че живеем свободно и щастливо, докато един ден родителите ни купиха къща с 3 спални, голям двор, в едно село и започнахме да ходим там ваканциите. Ех, това беше свобода. Първо се свързахме със земята, защото трябваше всеки ден да полагаме някакъв труд в градината, после възможността да тичаме на воля - обикаляхме с тумба нови приятели поля, гори, хълмове, карахме колелета, играехме на ластик, правехме бели. Очароваха ме бабите и дядовците по къщите, наблюдавах какви животни гледат, как ни се радват,с какво се хранят. Имам много живи и силни спомени.


В днешни дни къщата е по-скоро символ на престиж и състояние. Говорим за градските къщи и тези в близост до големи градове. Където има инфраструктура, интернет, удобства.


Днес ми се живее в къща и защото вече съм зряла, защото често имам нужда от усамотение за писане, а и защото искам децата ми да растат свободни и свързани с природата. Аз свързвам къщата с вкусната храна, възможността да развия кулинарните си способности и имам точно определена идея за това. Представям си просторна светла дневна с кухня, френски прозорци, задължително красива гледка, имидж от 24 Kitchen как приготвям красиво ястие за приятелите и децата отвън на верандата. В двора да има каменни пейки, красиви цветя, лозя, като във френските замъци, които са толкова скъпи за поддържане, че може да си купиш замък за 80-100 хиляди евро, стига после да можеш да се грижиш за него.


Всеки има различен мотив и представа в главата си, която се мени във времето. Истината е, че днес къщата става все по-достъпна. Възможността да работим от разстояние, разширяването на кръгозора ни, ни позволява да откриваме най-подходящото за нас и джоба ни. Освен, че вече не е необходимо да сме в самия град, а близо до него, като използваме всички предимства и удобства от това, то напоследък все повече се отваряме към идеята за сглобяеми, подвижни, енергоефективни и други видове къщи. Те не само не ни струват скъпо, но с напредването и развитието на технологиите стават все по-качествени и дори по-добри от купищата бетон, към които все още ни тегли всички, защото е "по-сигурно". Не е ли прекрасна идеята да имаш цялото удобство и степен на лукс, които те устройват и днес искаш къщата ти да е на морето, следващия сезон качваш къщата на колела и я местиш в планината. Да има възможност да наемеш или купиш малък парцел и целият свят да е в дланите ти.Възможностите са много, сбъдването на мечтите - реалност. Ако мечтаеш за къща и копнееш да намериш себе си, тук е твоето място.

Подобни статии: