Ново

Защо да инвестирам в имот на село?

18.01.2021

Пандемията от коронавирус промени начина ни на мислене в множество аспекти. Един от тях е нагласите спрямо селските имоти. Интересът към къщите на село не е бил толкова голям от 2008 г. насам. Епидемичната обстановка кара все повече хора да потърсят сигурност и спокойствие извън големия град. В настоящата статия ще Ви споделим защо инвестицията в имотите на село си заслужава.1. Спокойствие
На първо място, по-малките населени места предлагат спокойствие. Те са истински оазис за модерния градски човек със забързано ежедневие. В пандемичната ситуация спокойствието е свързано не само с релаксация, но и с безопасност. Хората искат да са далеч от местата с висок риск от зараза и селските райони са изключително подходящи.
2. Чист въздух
Отворените пространства и чистият въздух са още по-високо ценени, след като дори те ни бяха забранени по време на първата карантина. Селските имоти разполагат с дворове, а въздухът е свеж. Децата имат повече място за игра, а възрастните – за одобряваща разходка в обедната почивка. Освен това в близост до повечето села има горски или планински местности, подходящи за излети през почивните дни.
3. Удобствата на 21-ви век
Въпреки че селата в България имат по-скоро лоша слава, много от тях са добре устроени. Най-предпочитаните са в близост до големите градове и разполагат с необходимите удобства. Сред тях са качествена интернет връзка, транспортна достъпност, магазини и ниска престъпност.
4. Изгодни за покупка
Цените на селските имоти също са сред причините, правещи ги изгодни за инвестиция. Те обикновено са по-ниски, а предлагат много повече площ, отколкото градските апартаменти. Според данни на Bulgarian Properties средната цена на закупените къщи на село през 2020 г. е 41 500 евро. Това обаче не е следствие от увеличаване на цените, а от закупуването на по-скъпи имоти.
Освен всички ползи на самите селски имоти, ръстът в покупко-продажбите им се отразява положително на икономиката. Пазарът за недвижими имоти ще се балансира, след като този дял не изостава толкова от другите. Очаква се тенденцията за по-висок интерес към къщите на село да продължи. Спокойствието, зеленината и чистия въздух ще продължават да привличат купувачи.

Подобни статии: