Ново

Защо да изберем Гърция за лятната ни почивка?

20.07.2021

Гърция е осъществената лятна мечта - вкусна храна, чисти плажове, топъл климат и красиви гледки. Големи градове, спокойни селца или атрактивни острови - в средиземноморската държава има подходящо място за всеки турист. Очарованието на Гърция всъщност се крие по-надълбоко - в нейната същност.
Гърция се счита за люлка на Западната цивилизация и за родина на демокрацията, европейската философия, литература, драма, Олимпийските игри. Красотата на гръцката природа, съчетана с културното ѝ наследство я прави първокласна дестинация за посетители от цял свят. Ето с какво още Гърция превъзхожда по-далечните дестинации:
Прекрасно лятно време
Гърция е най-топлата страна в Европа, дори през зимата. Тя е сред топ три европейски държави с най-много слънчеви дни. Слънцето е отговорно не само за хубавия тен и толкова важния за тялото витамин Д, но и за доброто настроение. Доказано е, че кара хората да се чувстват по-щастливи и енергични, защото увеличава нивата на серотонин в мозъка.
Интересни забележителности
Гърция е истинска съкровищница, стане ли въпрос за културно наследство. Богатата ѝ история я прави една от страните в света с най-много забележителности, защитени от UNESCO - цели 18. Част от най-впечатляващите места в Гърция, които трябва да посетите, са:
Акропола в Атина;
Музеят на Акропола в Атина;
Археологическият комплекс в Делфи;
Манастирският комплекс Метеора;
Село Мистра - някогашен византийски град;
Планинският полуостров Света гора (Атон);
Островът Санторини.
Освен с културното си наследство, южната ни съседка може да се гордее с разнообразния си пейзаж. Макар че е широко позната с красивите си плажове, Гърция е една от най-планинските държави в Европа. Обликът на градовете също може коренно да се различава, в зависимост от местоположението и културите, които са му повлияли.
Качествена храна
Гръцката кухня е известна със своите пресни морски деликатеси и първокласен зехтин. Въпреки това тя се простира далеч отвъд това, като (освен гръцката салата, пържените калмари и тиквички) must-try ястия са:
Гръцка мусака, направена с патладжани;